Zaterdagochtend 9 februari vertrok FTCunits in alle vroegte naar het Maerlant Lyceum in Den Haag. Eindelijk was het zover: de nationale finale van de First Tech Challenge (FTC) 2019. Het beloofde een lange, spannende dag te worden. Het FTC-team van Neobots had er maanden voor gewerkt!

Gelukkig bleek tijdens de inspectie dat de robot aan alle eisen voldeed en ook de presentatie over het bouwproces en de aanverwante activiteiten van het team verliep vlotjes. Daarna barstte de strijd pas echt goed los. Tijdens de wedstrijden moest er uiteraard flink worden gescoord en dat was geen gemakkelijke opgave. Helaas bleek de robotarm minder functioneel dan gehoopt, maar gelukkig werkte de robot verder prima en zo konden er toch nog heel wat punten worden binnengehaald. Om de spanning nog wat verder op te voeren, liepen er in de pit-zone regelmatig juryleden rond om extra toelichting te vragen. En natuurlijk vergde de robot zelf ook nog wat extra aandacht. Hier en daar werd nog even een schroefje aangedraaid, een losgeschoten draadje vastgeplakt et cetera.

Uiteindelijk behaalde FTCunits als individueel team de 11e plek. Bovendien werden ze uitgekozen om mee te strijden tijdens de semi-finals! Neobots is supertrots op FTCunits. Het team heeft de laatste maanden hard gewerkt en ook anderen geïnspireerd om mee te doen. Zo is is er op gymnasium Beekvliet (Sint Michielsgestel) ook een FTC-team opgestart. FTCunits heeft hier actief aan bijdragen en daarmee aangetoond dat ze de ware FIRST-spirit in zich hebben.

Voor nu zit het seizoen erop, maar FTCunits gaat vrolijk door. Voor de komende maanden hebben ze volop plannen. Extra Robot-arm bouwen, drivetrain-systeem betrouwbaarder maken, netwerk uitbreiden… Nieuwe leden kunnen zich de komende maanden alvast aansluiten voor het volgende seizoen. Ben je 9-14 jr (FLL), of 14-19 jr (FTC) en vind je het leuk om met techniek of met programmeren bezig te zijn? Kom dan eens kijken en meld je aan via www.neobots.nl/contact.

FTCunits 11e in nationale First Tech Challenge-finale