Op 15 en 16 juni was het dan eindelijk zover, hét moment voor de teams met de robots de krachten te meten met andere teams uit Nederland en buitenland. Vorig jaar werd de strijd geleverd in het Klokgebouw in Eindhoven, dit jaar stonden de velden opgesteld in het Stanislas college te Delft.

Vrijdag was een spannende dag, zouden de robots door de keuring heen komen? Waren ze niet te groot? Waren er geen gevaarlijke onderdelen gebruikt?  Voldeed alle elektronica aan de voorschriften? Bij de robot van FTC-Units was een klein issue met de power switch en bij die van Centurion hadden de telefoons enige opstartproblemen. Deze punten werden snel verholpen, zodat de jongens met goedgekeurde robots aan de wedstrijden deel konden deelnemen. Daarnaast moesten de teams vrijdag nog een presentie geven aan de jury, waarin allerlei zaken rondom de robot en het bouwproces werden toegelicht.

foto: Best spannend, de presentatie van je robot aan de kritische jury

 

foto: Past ie of past ie niet? Met een speciale kist wordt bepaald of de robot aan de eisen qua afmetingen voldoet, hij past (net).

Zaterdag was de wedstrijddag. Elke wedstrijd duurt 3 minuten, waarbij twee “rode teams” tegen twee “blauwe teams” spelen. De wedstijdcombinaties wisselen continue, de gescoorde punten worden per robot bijgehouden. De wedstrijd begint met een autonome fase van 30 seconden, waarin de robot zelfstandig een opdracht moet uitvoeren, daarna kunnen de controlers gepakt worden en moeten zoveel mogelijk blokken in de vakken geplaatst worden. Tot slot er is er de “endgame” waarbij de “gele relic” gepakt moet worden en over de rand van het speeldveld getild. Dit levert lekker veel extra punten op.

 

Foto: de alliance selectie. De top-4 mag een partner kiezen waarmee ze de finale ingaan. Binnen de top 4 werd echter een alliantie gevormd tussen twee teams, waardoor het als 5e geëindigde Centurion alsnog een finale-partner mocht kiezen.

Team FTC-Units werd 10e en behaalde daarnaast een bijzondere award. Als beginnend team sleepten zij met hun presentatie de “Judge Award” in de wacht omdat ze binnen dit eerste jaar al zo veel hebben bereikt: Alle teamleden konden meerdere taken verrichten, de stichting Neobots werd mede voor hen opgericht en de teamleden hebben zaad geplant voor nieuwe vruchten van volgend jaar. Dan gaan ze namelijk één van de sponsoren helpen bij het opzetten van een nieuw team. Team Centurion deed voor het derde jaar mee, eindigde als op de 5e plek, net naast het podium, dit team heeft voor seizoen 2018/2019 enkele vacatures.

We willen uiteraard onze sponsoren  (Mariëndael, Spectrum Brabant, Gymnasium Beekvliet en Neovito) bedanken. zonder hun steun was het niet mogelijk geweest om de robots te bouwen en deel te nemen aan de wedstrijden.

Zie meer foto’s in de gallerij >>

Foto: en deze kan alvast in de prijzenkast :

Succesvolle deelname aan Dutch Open in Delft